Menu
 

O JAHORINI

Međunarodni olimpijski komitet je Sarajevu dodjelio ulogu organizatora XIV Zimskih olimpijskih igara, koje su se održale 1984. godine. Pored Sarajeva, veliki dio takmičarskih aktivnosti se odigrao i na okolnim planinama. Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja, a Jahorina, jedna od planina na kojoj su se održale Zimske olimpijske igre, doživljava najveći procvat. Mora se napomenuti da je sama ideja Olimpijskih igara upravo nastala na Jahorini, jer u to vreme Jahorina je bila najbolje i najpoželjnije sarajevsko skijalište.

Jahorina se može pohvaliti, kao malo koje skijalište u svijetu, odlično uređenom infrastrukturom, kako prilaznim putevima, tako i blizinom aerodroma, Sarajeva (28km) i Pala (12km). Ona ujedno predstavlja najmoderniji i najveći ski centar u BiH. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa visinom od 1916 m nadmorske visine.

Ukupna dužina staza za alpsko skijanje iznosi oko 25km. Staze na Jahorini su locirane između 1880 m (Ogorjelica) i 1300 m (Prača) nadmorske visine, što predstavlja sasvim solidnih 580 m visinske razlike.

Ski Sarajevo Map

Jahorina osim izuzetne konfiguracije skijaških staza posjeduje i impozantan vertikalni transport. Centar opslužuju tri nova šestosjeda, četiri ski lifta i dvosjed, ukupnog kapaciteta 10000 skijaša na sat, što doprinosi brzom i prijatnom prebacivanju skijaša.

Pored navedenih tehničkih karakteristika Jahorine, možemo reći da ova planina ima nevjerovatan duh. Atmosfera i prijatnost lokalnog stanovništva i izuzetna druženja su nešto na čemu i vrhunski ski centri mogu da pozavide „olimpijskoj ljepotici“ Jahorini.

Na ceremoniji zatvaranja predjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj istoriji i poslednje reči su mu bile „Doviđenja drago Sarajevo“. Međutim, olimpijski duh još uvijek živi u ovom gradu i na planini Jahorini i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. To osjete i gosti koji dođu na Jahorinu zbog toga je postala jedna od omiljenih destinacija u regionu pa i šire.

Vidimo se na Jahorini 

Pitanja

 1. Vaše ime(*)
  Please let us know your name.
 2. Vaš email(*)
  Please let us know your email address.
 3. Predmet(*)
  Please write a subject for your message.
 4. Poruka(*)
  Please let us know your message.
 5. Koliko je 2+3(*)
  Invalid Input